Sinds 2017 zijn we officieel een Groene Kerk! Dit betekent dat we als gemeente bewust werken aan het verduurzamen van onze gebouwen en activiteiten. Zo hebben we alle spaarlampen vervangen door ledlampen en organiseren we jaarlijks een duurzaamheidszondag. We hebben ons aangesloten bij de GroeneKerkenactie naar aanleiding van een inventarisatie van de duurzaamheidscommissie. Uit de inventarisatie bleek dat duurzaamheid leeft binnen onze gemeente. Er worden veel duurzame keuzes gemaakt maar er zijn nog tal van mogelijkheden om nog beter te zorgen voor de schepping en onze naaste. We zijn groene kerk omdat we ons blijvend actief willen inzetten voor verdere verduurzaming van onze gemeente.

Duurzaamheidscommissie

Doel van deze tweejarige commissie (2015-2017) was “Gemeenteleden en groepen (zoals kerkenraad, diaconie, commissies, jeugdgroepen, wijken en bijbelkringen) bewust maken van duurzaamheid en duurzame ontwikkeling en hen activeren/uitdagen om aan de slag te gaan”. In 2015 en 2016 is de commissie is gesprek gegaan met commissies, groepen en gemeenteleden. Doel van deze gesprekken was een antwoord te vinden op vragen zoals: Wat wordt er binnen onze gemeente onder duurzaamheid verstaan? Wat wordt er op het gebied van duurzaamheid gedaan? Wat is er nog meer mogelijk? Hoe kan duurzaamheid nog beter ingebed worden?

Het 1e jaar van de commissie is afgesloten met een weekend dat in het teken stond van duurzaamheid. In haar 2e jaar heeft de commissie diverse activiteiten georganiseerd zoals een leerhuisavond, een filmavond en een workshop vegetarisch koken. Ook heeft de commissie met grote regelmaat korte artikelen geschreven over duurzaamheid in ons gemeenteblad (de Tot Uw Dienst). U kunt deze "wist-u-datjes" nalezen onder het kopje “inspiratie”. Ook zijn er regelmatig berichten op onze Facebook gezet.

Een terugblik op de activiteiten en aanbevelingen met betrekking tot de verdere inbedding van duurzaamheid in de gemeente kunt u lezen in het eindverslag van de commissie.

Inspiratie

In de afgelopen jaren zijn er door verschillende organisaties materialen en websites ontwikkeld om kerken te ondersteunen op het gebied van duurzaamheid. De belangrijkste bronnen voor ons zijn:

Hieronder vindt u de “wist-u-datjes” die de afgelopen jaren in ons kerkblad zijn verschenen:

Meer informatie

Hebt u vragen of suggesties of wilt u meer informatie, stuur dan gerust aan e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.